• Lånesläp*
    • Fri byggrådgivning
    • Noga utvalda artiklar
    Fixa Projektet arkiv

    Fixa projektet > Stenläggning – våra bästa tips

    stenläggningStenläggning – våra bästa tips

    Går du i tankar på att lägga marksten runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten? Att lägga sten kan vara ett delvis krävande projekt, men å andra sidan är det ett arbete som du kommer ha glädje av under väldigt lång tid. Det första att ta ställning till när det handlar om stenläggning brukar vara valet mellan att använda betongplattor eller natursten.


    Natursten eller betong?

    Eftersom natursten betingar ett högre pris än betong, är det ofta något man först och främst använder till ”finare” ytor såsom runt poolen eller på en begränsad yta runt huset. Natursten kan se ut på ett otal olika sätt och bestå av exempelvis granit, kalksten, marmor, sandsten eller skiffer. En stor estetisk fördel – enligt många i alla fall – är att natursten har en naturlig, skiftande färgning som också passar fint ihop med växter, träd och andra naturmaterial.

    Betongplattor å andra sidan, har fördelar som en lägre prislapp och att plattor eller stenar med regelbundna former ger ett enklare läggningsarbete. Betongplattor används ofta på uppställningsytor och garageuppfarter, men med den stora variation av stilar och utseenden som materialet kan fås i, kan det ofta också vara en god ersättare till natursten generellt.

    Färger och former

    Till äldre hus är det tacksamt att anpassa valet av stenar efter husets ålder och utseende. Det finns autentiska, begagnade gatstenar att köpa men också nytillverkad sten som tumlats för att få ett nött och mjukt intryck.

    När det gäller färg får stenarna eller plattorna som du väljer gärna ha en kraftigare eller mörkare kulör än huset, men låna gärna hem några olika stenprover för att se hur väl matchningen gör sig på plats.

    Vad som passar bäst av alla fyrkantiga, avlånga, runda och oregelbundna former som finns att välja mellan är en smaksak. Oregelbundna stenar ger ett levande intryck, men kan vara lite krångligare att lägga så att det blir snyggt. Regelbundet formade stenar är ett bra val på platser där man vill ha en ren och städad känsla, och är också lättare att lägga.

    Man brukar säga att större och mer definierade stenar passar bättre till ett större hus och vice versa, men det är inte några regler ristade i sten(!). Fråga gärna oss om tips och råd!

    Rengöring och impregnering

    Olika typer av marksten kräver olika underhåll. På tålig natursten och hårdfog kan du med fördel använda en vanlig högtryckstvätt. Betong och känsligare natursten rengörs däremot bäst med alg- och mossrengöringsmedel och avsköljning. En god idé för att hålla alger och mossa borta är att impregnera din stenläggning med medel som går att köpa för både natursten och betong. I fråga om livslängd brukar betong, beroende på utsatthet, behöva bytas ut efter 15–20 år, medan naturstenen kan fortsätta åldras med skönhet i generationer.

    Att tänka på – marksten på garageuppfart

    På en vanlig uteplats går det fint att använda sig av tunnare stenar som inte är lika tunga att arbeta med. För att klara av trycket på en garageuppfart behövs däremot tjockare marksten. Stenar som håller måttet för att utgöra en garageuppfart säljs som garageklassade i Sverige och de är minst 5,5 cm tjocka eller tjockare beroende på typ av sten.

    Här har vi samlat hela vårt sortiment av marksten!

    Gå vidare och lägg din beställning!