• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
  Fixa Projektet arkiv

  Fixa projektet > Sänk värmekostnaderna med en energieffektiv ytterdörr

  Sänk värmekostnaderna med en energieffektiv ytterdörr

  Det finns som bekant många sätt att hålla nere sin energikonsumtion – men har du funderat över vad ditt val av ytterdörr kan betyda? Ofta står fönster och ytterdörrar i ett svenskt hus för en tredjedel av värmeläckaget, så om du då redan har bytt ut dina gamla fönster till nya, energieffektiva kan det kanske vara dags att se över din gamla ytterdörr.


  Gör märkbar skillnad

  Beräkningar visar att skillnaden i hur mycket energi som går åt att värma upp ett hus med en väl isolerad ytterdörr och en mindre väl isolerad ytterdörr har en reell skillnad på elräkningen. Energimyndigheten räknar med att ett hushåll i de södra delarna av landet kan spara upp emot 200 kWh per år på en energieffektiv ytterdörr med ett U-värde på 0,9 jämfört med en traditionell ytterdörr med ett U-värde på 2,0.

  Träfiberkärna i flera lager

  Energieffektiva dörrar är specialdesignade för att minska värmeutsläpp och därmed sänka kostnaderna för uppvärmningen av ditt hem. Den speciella designen består ofta av flera komponenter i uppbyggnaden.

  Swedoors energieffektiva dörrar ECO levereras till exempel färdigmonterade i karm, för att med den exakta precisionen i fabrikstillverkningen kunna garantera att dörren sluter perfekt tätt. De energieffektiva dörrarna är med ett dörrblad på 77 mm också tjockare i sin konstruktion och har en miljövänlig träfiberkärna gjord i flera lager vilket ger bättre isolering än traditionella lösningar. Träet är spårbart i hela processen för att säkra ett hållbart skogsbruk i överensstämmelse med FSC (Forest Stewardship Council) och EUTR (European Timber Regulation). Slutligen är dörrarna alltid utåtgående, vilket är det bästa alternativet för att hålla kvar värmen inomhus.

  Överträffar Boverkets krav

  U-värde är den vanligaste skalan för att mäta isoleringsförmågan hos fönster och dörrar. U-värdet är ett mått på hur stor mängd energi som passerar genom dörren och ju lägre U-värde, desto bättre isolerar dörren. U-värdena på Swedoors energieffektiva dörrar överträffar Boverkets krav med 0,6 W/m2k för ytterdörrar utan glas och 0,75 W/m2k för ytterdörrar med glas, och det betyder att du kan minska din uppvärmningskostnad ännu mer än den besparing som Energimyndigheten räknat på.

  Finns i många olika stilar

  När du byter ut din gamla ytterdörr till en energieffektiv ytterdörr kan du inte bara minska dina uppvärmningskostnader utan också ge ditt hus ett designlyft. Ytterdörren är bland det första som dina gäster ser när de ska besöka dig, och spelar en viktig roll för husets helhetsintryck. När du väljer en ytterdörr från Swedoor kan du få tillvalet ECO, det vill säga en energieffektiv ytterdörr, till de flesta dörrmodellerna i serierna Character, Function och Classic och det betyder att du med stor sannolikhet kan hitta en modell som matchar stilen på ditt hus.